• Spatial Art

    Winter 2020
  • 1

Language - Taal - Lingua

Lieuwke Loth (1977) heeft haar opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Na haar academietijd heeft ze zich toegelegd op ruimtelijk werk en het oude ambacht bronsgieten. Lieuwke: "Beelden zijn echt tastbaar, ze krijgen een eigen ziel en persoonlijkheid. Ik vind het bijzonder een vak uit te oefenen dat vele eeuwen geleden ook al bestond. Bij het ambacht bronsgieten zijn aarde, lucht, vuur en water onmisbare elementen. Ook in mijn driedimensionele en tweedimensionele werk spelen deze elementen een belangrijke rol.”

"Smile for life"

De levenswijsheid die Lieuwke vindt bij culturen die dichtbij de natuur staan inspireert haar. “In hun voorwerpen, rituelen en gebruiken kun je bezieling en toewijding ervaren’. Lieuwke is zich zeer bewust van de verbinding tussen de mens en de natuur, ook in haar werk is dit terug te vinden. Een ander thema in haar werk is de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie en het gegeven van contact tussen man en vrouw. Door haar intuïtieve en associatieve werkwijze ontstaan speelse, fantasievolle beelden. Veel werken zijn etnisch en mythisch van aard en stralen zowel tederheid als kracht uit.

Krachtige lijnvoering en helder kleurgebruik zijn kenmerkend voor haar tweedimensionale werk. Het spelen met kleur en het laten stromen van de energie is waar ze zich door laat leiden. Ook bij dit creatieproces gaat ze op intuïtieve wijze te werk. In de beweging op het vlak is ze juist ook op zoek naar de harmonie tussen kleuren en vormen. De laatste jaren laat ze zich inspireren door de energie van de plek waar ze is, zo zijn er werken ontstaan in Oezbekistan, Thailand, Turkije en Spanje.

Ze geniet zelf van de beweging, de lichtheid en de helderheid van de kleuren. Lieuwke: ‘Het zou fijn zijn als toeschouwers ook iets ervaren van de energie die op het papier in vorm gekomen is.’


 

  • Fishman Bronze 90 x 85 x 40 Nr. 3 of eight. 6.900 euro SOLD
  • Never-Alone Bronze. 28 x 22 x 17 cm 750 euro
  • "Surrender" Bronze 112 x 75 x 50 One of eight 900 euro