• Spatial Art

    Winter 2020
  • 1

Language - Taal - Lingua

Tchavdar Iliev (ook wel Tjavdar Iliev) werd geboren in 1950 in Montana, in het Noordwesten van Bulgarije. Tchavdar studeerde aan de kunstacademie in Sofia, Bulgarije. Zijn focus lag met name op monumentale sculpturen en studeerde daarop in 1976 af. Vervolgens werd hij als kunstadviseur ingehuurd door de Bulgaarse overheid.

In zijn eerste jaren als kunstenaar maakte hij vele grote monumenten in heel Bulgarije. Zijn eerste taak was om een groot monument te maken van 75.000 kilogram. De verschillende monumenten zijn gemaakt van steen, marmer, aluminium. Je kunt zijn werk vinden op pleinen, banken en in school- en overheidsgebouwen.

Sinds 1990 is Tchavdar Iliev gevestigd in Amersfoort, Nederland. Hij en zijn familie ontvingen het Nederlandse staatsburgerschap op basis van zijn hoge kwaliteit van werk en zijn groeiende aantal bewonderaars. Je kunt zijn werk vinden bij grote multinationals zoals verzekeringsmaatschappijen en banken als Centraal Beheer in Apeldoorn, Achmea in Zeist, FBTO, Avero-Torn MI / partners en Staal Bankiers. Zijn werk is gewild bij meerdere particuliere verzamelaars.
 
In 2003 werd Tchavdar geselecteerd voor de tentoonstelling World Art Collection in Seoul, Zuid-Korea, waar hij Nederland vertegenwoordigde. Zijn sculptuur getiteld 'Centaurus' werd ook gepubliceerd in de World Art Encyclopedia 2004.

 
Beweging, balans en spanning zijn sleutelwoorden in zijn werk. Zijn persoonlijke stijl wordt gekenmerkt door abstractie van figuratieve elementen in sobere en krachtige lijnen. Hij vindt de juiste balans en spanning door het beeld rond een verticale lijn te maken. Op de kruising van contourlijnen wordt spanning gecreëerd en dit creëert een bepaald effect, waardoor een beeld er totaal anders uit kan zien, afhankelijk van de hoek waaronder je het bekijkt.

Na het idee komt de technische ontwikkeling. Met een bijna ouderwetse aandacht voor perfectie verbindt Tchavdar zich ertoe om elk detail goed te krijgen. Zijn sculpturen zijn meestal eenmalige creaties (geen veelvouden). Bovendien is hij een van de weinige kunstenaars die nog over is die zijn eigen sculpturen nog steeds zelf giet. Vanaf het allereerste moment denkt hij al aan de manier waarop hij het beeld zal gieten, welke kleur het voetstuk moet zijn, enzovoort. Alles met als doel het beeld en het voetstuk samen één lijn te laten vormen.

Terugkerende elementen in zijn werk zijn paarden. De beweging, kracht en schoonheid van dit nobele dier zijn zijn belangrijkste inspiraties.

In 2016 ontving Tchavdar Iliev de prestigieuze prijs 'Van Ommeren de Voogt' voor zijn sculptuur 'Steenbok'.
  • A nice conversation Bronze on marble pedestal. 20 x 20 cm 2.750 euro SOLD
  • "Torso" Bronze 25 x 80 cm. 12.900 euro SOLD
  • Elegance Bronze 30 x 33 cm 5.900 euro