• paintings & mixed media

    Winter 2020
  • 1

Language - Taal - Lingua

Bruno Paglialonga werd geboren in Foggia in 1941 en woont in Francavilla al Mare (Chieti, Italië). Hij is een schilder, graveur, beeldhouwer, historicus, kunstcriticus en recensent. Hij studeerde aan het kunstinstituut van Pescara en aan de Academie voor Schone Kunsten in L'Aquila,. Hij is gekwalificeerd voor het onderwijzen van verschillende artistieke disciplines, bekleedde de leerstoel Graveren van 1978 tot 1995 en de leer van 'Speciale grafische technieken' aan de Academie voor Schone Kunsten van Perugia (Italië) - waarvan hij ook 'Academician of Merit' is for life "- en heeft de jaarlijkse" Engraving Summer International Course "(Calcography, Xylography, Lithography) gehouden door de Academy zelf.

In 1985 publiceerde hij 'La Calcografia' (E. Riccitelli Editore, Pescara), een gewaardeerde moderne, wetenschappelijke en historische verhandeling over artistieke gravures, en vervolgens heeft hij vele monografische studies en historische essays gepubliceerd. In 2003 werd het volume "Tussen emotie en ratio" gepubliceerd en vergezeld door het commentaar van de auteur. Een van zijn exlibristische grafische werken (uit 1992) behoort tot "The New York Public Library". Hij heeft een aantal mappen met artistieke afbeeldingen gemaakt, heeft illustraties en talloze grote architecturale tabellen getekend en heeft zich toegelegd op keramische en bronzen werken.

Bruno heeft verschillende solotentoonstellingen gehouden in Italië en in Europa nam hij deel aan een uitnodiging voor Biennial, Triennial & Collectives (Polen, België, Noorwegen, Duitsland, Zwitserland, Rusland, Bulgarije, Hongarije, Spanje, Nederland, Turkije, Verenigde Staten van Amerika, Roemenië, enz.).

Hij ontving verschillende "eerste prijzen" en diverse andere prijzen, waaronder: Winnaar van de "Lubiam di Pittura Award, 1974", Mantova (Italië); "Special Award for the Ex Libris Academy", 1989, Bologna (Italië); "SIV-prijs" op de "Michetti", 1991, Francavilla al Mare (Italië); "Menció Honorífica" van IBIZAGRAFIC '92 (Spanje); "Zilveren medaille", Remo Palmirani Award, Ex Libris Mediterraneo Museum, 2006, Ortona (Italië); bij de Sulmona-prijs (Italië), "Silver plaque" 2014 en 2016 en "Merit report" 2017; "Carrièreprijs" "S. Pasquale Baylon, 2015 - Torrevecchia Teatina »(Italië); "Reporting" Award voor PACI, 2015, Isernia (Italië).

Veel van zijn werken zijn verworven in Italiaanse en buitenlandse musea en zijn aanwezig in private collecties. De vele werken die hij produceerde werden gepresenteerd en beoordeeld door talrijke gezaghebbende en prestigieuze kunstcritici.


  • Litorale 1991, acrilico e collage su carta intavolata, cm 18,5 x 36
  • Natura morta con conchiglie 1980, acquerello e china su carta, cm 17,5 x 21
  • Veduta collinare 1981, acquerello e china su carta, cm 18,7 x 25,2